Efter mycket testande har vi fått fram ett sätt att göra en smyckessten.
Du kan bestämma form och får fram olika färgkombinationer.
När stenen är klar kan den fattas in Formsilver. Det stämmer med temperaturer och silvret ger det fina handgjorda utseendet. Stenen blir blank som den var slipad på ett sliperi. Med Formsilvret gör du en sarg till stenen och bränner och stenen är infattad. Hoppas du tycker om möjligheten. Vi lär ut detta i en kurs.  Alla stenar och smycken är gjorda av Gaby.

Vi samlades från olika håll i Sverige och det blev en väldigt trevlig kurs. Alla skulle nog tycka att det vore roligt med någon kommentar från dig som läser det här. När man just hittat sin hobby så är det roligt att få dela intresset med andra.  Här är några bilder från livet med glas.

Vi hade några jättetrevliga kurser i slutet på året men fick tekniska problem med att få bilderna ur kameraminnet. Nu kom jag ihåg att jag glömt att visa bilder från kursen. Det blev mycket skapat, men här är några.
 

Vi träffades igen för en Steg 2 kurs. Alla är så engagerade och släpper fram en kreativitet som är imponerande. Med lite teknisk ledning blir det fantastiska smycken. Och roligt hade vi.

Bukspotkörteln

Hypofysen

Den här kursen har vi haft flera gånger på begäran. Det är lika roligt varje gång. Att lära sig separera färgerna med silvertråd ger möjligheten att göra ett unikt mönster. Här är några exempel under arbete.
   

Man tröttnar aldrig på att använda glas som medium i skapandet. Men man behöver lära sig grunderna för att kunna variera sig. Det här är resultat från vår startkurs. Deltagare som inte kunde i stort sett något om glas när de kom på morgonen ( inte skära, förstå glas eller bränna ) och gjorde de här under dagen. Visst är det roligt.

Dessa skapades av deltagarna på Steg 4. Väldigt rolig kurs. Tänk att de här gjordes på fem timmar. Tycker du om några av dem ge gärna kreatörerna beröm. Det är de värda. Några av smyckean ligger på vår Facebooksida: Facebook PMCAkademin. 

Den här gången gjorde vi örhängen med filigranutseende. Vi gjorde allt i Argentiumsilver. Då kunde vi lätt fusa ramen.  Allt annat är lött med butanbrännare. Här är ett par smakprov och en liten interiörbild.

Vi letade några fina detaljer i silver som vi kunde använda för att göra små smycken i silverlera. En armbandskedja som är färdig med bindöglor, bara att skapa något och sätt dit. En öronkedja som också är färdig med bindögla, lätt att bära dekorerade vi med duvor av PMC silverlera. Infattningen för en brilliantslipad sten tillför mycket trots att den är så liten. Det blev ett örhänge att sätta bakom örat. Det gick inte åt mycket silverlera.

Det är full fart. Tillverka en ring, få sätta en chatong och fatta in sten, att göra ihåligt smycke och lägga på 24 karats guld med Keum-Boo teknik. Vi patinerade också de smycken som det passade på. Ett gediget schema. Men man lär sig mycket.
Ring-chatong-brun
Ring-chatong-darkblue

 

Ring-chatong-blåpngLentil-guldblommaLentil-guld2Lentil-guldband

Vi hade en kurs med personer som hunnit långt i sin utbildning med PMC där vi gjorde ihåliga ringar. Vi använde PMC 960 för att dem ännu starkare. Här är några av resultaten. Toppenbra eller hur. 
ring-ihalig-musse ring-kupol-textured ring-tva-topparring-oval

Det var spänning och förväntan i luften. I två dagar skulle vi göra två svåra projekt med små konstruktioner  som girade hörn, gångjärn och lås. Skapa en silverbok som består av åtminstone 12 – 14 delar. Oj, vad lyckliga alla var när vi var färdiga. Det var en anspänning. Jag tror det blev en djup sömn den kvällen och det blev fantastiska resultat. Duktiga silverkonstnärer.
BokpersiskBLBok-rutor-öppenBL
Bok-swirlsBL

En söndag hade vi kurs i att fatta in en äkta och fin pärla i ett silverlerasmycke så det fick inte misslyckas.Ring m pärla i blommasm  Det är lite knepigare än vad det kan synas. Fästet skall sitta säkert  och det skall tåla en bränning. Men resultaten blev ringar man kan vara mer än stolt över. Här är några. Det fanns plats för lite pauser och det gick nog åt lite fler chokladbollar än vanligt. Härligt. Det står i proportion till trivselfaktorn. Alla jobbade hårt och det blev ett silverskimmer över den dagen. Jag fick inspiration att lägga till lite musik. Vad tycks ?

Ring med bladsmRing snäckasm

Jag missade rejält med den här färgen. Den blev kompostbrun. Nåja, man kan inte lyckas jämt. Vi trängdes runt ugnarna ” hjälper du mig med luckan”, ”nu är den vid 800, det här blir bra”, ”är det här gallret varmt ?”,  ” du kan ta mitt”,  ”någon som använder 2020 ?”, ”2760 blir verkligt fin, lite mörk men ändå transparent”, ” kan jag lägga lite emalj här under för att stänga öppningen ?” ….och mästerverken växte fram.  Jag tror alla var inställda på en härlig helg. En deltagare hade med sig hembakat och av en annan fick vi en så fin blomma i en söt kruka. Bugar och tackar.
Det finns ytterligare ett smycke på vår Facebook sida PMC Akademin. Under arbetet med bilderna lyssnade jag på en fantastisk röst Alisan Porter i Blue Bayou. Du kan lyssna lite genom att klicka på pilen nertill.
DuvaCeller

 

 

 

BladibladBlommaBlommamedkort

Det var inte så att vi dansade på borden. Det gick vilt till på ett annat sätt även om vi gjorde en piruett när vi såg ringarna som växte fram. De innehåller flera tekniker, ett nytt sätt att sätta ihop en ringskena, att fästa brons i silver och att få en en verkligt organisk kant, att sätta stenar med en stenfräs.

Ring_stonessm

 

 

Ring-blå-stensmRing-relieffbsm

Ring-vita-stenarsm

Klänning-emaljerade-blommorVi har på kort tid haft tre emaljkurser och det är så givande. Det är otroligt vad man kan göra i silverlera, Det är bland det bästa material man kan emaljera på. Inför kurserna vi skulle hålla gjorde vi ett antal smycken för att se vad vi skulle kunna hinna under kurstiden och vad vi skulle hinna att inkludera. Här är några exempel på det. ©GabyRing-grön-emaljsm
Har du tänkt på att du kan emaljera på nästan alla silverlerasmycken du gjort.Purple-Intersection Örhängen-orange-blommor Örhängen-m-guld
Ring-blå-emalj

Vi överräcker en knippe tulpaner och tackar för resultaten. Den lättsamma stämningen gör att det blir så roligt trots att Steg 2 är en avancerad och lite svår kurs. Det är så många moment man skall hantera och lära in på bara två dagar. Men det fantastiska är att alla klarade det. Det är vår belöning. Titta bara på de här. Vi fick inte tillfälle att fotografera allt, men du ser att det glödde. Lämna gärna din kommentar. Det är bara att trycka på Add Comment.
Ring-blå-sten
Lentil-ansikte
Ring-med-gulzirkonLentil-gold-stripesLentil-med-sollentil-gold-heart

Ingen klänning passade på mig. Jag har nog fel storlek. Jag vet, för jag lånade dem för fotografering. Men de passade desto bättre på dem som bar dem på vägen hem från kursen. Snygga eller hur ? Senare kanske det blir en aftonklänning eller en vårdräkt. Vi hoppas på det. Du får gärna kommentera. Du gör det lätt genom att klicka på ”Add Comment”  under rubriken.

 Klänning-med-bronsKlänning-tre-brons

Klänning-med-rosettKlänning-blå-sten

Det är så roligt för oss att få lära ut våra kunskaper i emaljering. Intresset för emaljering har kommit tillbaka och ökar. Vi har haft förfrågningar så länge att vi satt igång med kurser igen. Den här gången klassisk emalj på silver. Alla gjorde sin bakgrund i PMC finsilver. (finsilver är det absolut bästa underlaget för transparent emalj) Medan silvret brändes skapade vi mönstren i finsilversarg. Sedan emaljerades silvret och med speciell teknik brände vi fast silversargen. Nu hade vi vår pannå klar för att lägga ut färgerna. Efter flera bränningar växte designen fram. Här är några av alla de fantastiska smyckena. Ett par finns även på vår Facebooksida. Vi räknar med att hinna ha en kurs till i slutet på april. Se vårt kursschema. Om du inte tänkt på det så kan du emaljera på nästan alla dina silverlerasmycken du gjort.
Projekten inspirerade till musik. Du kan stänga av och på ljudet själv nertill under smyckena.
Goldie-blue

BullHeart-in-the-sunBlue-fields

 

Svaret är fantastiskt.
Vi hade en rad koppardetaljer att välja mellan för att kunna göra örhängen eller hängsmycke. När man valt sin favorit emaljerade vi båda sidorna för att ha en grund att lägga sina nästa lager på. I ett visst läge skapade man sitt mönster som skulle ge de flerfärgade fälten. Vi emaljerade i två ugnar samtidigt. Så småningom var vi framme vid det färdiga smycket. Här är några exempel. Verkar det spännande så har vi en kurs till i vår, lördagen den 7 maj. Du kan anmäla dig här under Kursschema. Läs mer under Kursbeskrivningar. Det finns ett par exempel till i vår Facebook: PMC Akademin.
Earpendantsovarium-Ovalt

Fyrverkeri Green-circleOval-yellow-brown

 

 

 

 

 

 

 

White-and-black

IMG_2603besk
Torsdag och fredag den 17 och 18 mars är det en mässa i Uppsalas Fyrishov.
Det är den stora bad och friluftshallen på Idrottsgatan 2. Du kan träffa oss där i monter 112.
Vi har också två demonstrationer i ett avskilt föredragningsrum kl 14 på torsdagen och kl 13.10 på fredagen.
Klicka här så hittar du en karta över mässan.
Mässan riktar sig till “vuxna” och heter 60+, men alla är välkomna!

Det finns modevisningar, musikfrågetävling, berättelse av Jan Mosander, trädgårdstips av Gunnel Carlsson och mycket mer. Du kan besöka mässans hemsida här. Det skulle förgylla vår dag att få träffa dig på mässan !

På senaste kursen blev det en rad konstverk. Titta och bli glad ! Det blev vi. Det är en ynnest att få ha trevliga deltagare som fångar upp vad vi vill förmedla. Inte nog med det, vi fick blommor, omtanke och snälla ord.

Att måla med den här typen av glasfärg passar till alla typer av glas, även fönsterglas..
Bluebubbles-yellow-brownFour-flowersTulipYellow-heart


Pink-flowerBubblespace
Vine-bubblesKattOrkideKKmid

Vi hade en kurs i att göra örhängen och stick även med Sterlingsilver.
Det blev en hel del varianter. Det blir lite mer att tänka på när man skall kombinera Sterlingsilver och PMC3.

örhmfjäderABfb Örstick hjärtansm Ros örsticksm

PMC 960 ( legering mellan PMC3 och PMC Sterling ) blir bara mer och mer omtyckt. Det har en härlig konsistens att arbeta med, det är så tacksamt att skulptera i och det blir starkt. På vår kurs nu blev det spännande skulpterade ringar. Det var svårt att sluta att skulptera. pMC960PWfbJag är säker på att de här ringarna sitter på ett finger och glänser nu.
Ringarna innehåller fyra speciella tekniker.
PMC960ABfb

En kurs som varit förlösande för många är när vi gör så kallade vilda ringar. Man släpper lite av respekten för materialet och vågar mer. Man ser att det går att göra så mycket med materialet som man kanske inte vågat. Jag tror alla är väldigt nöjda med sin ring och sina framsteg. Några ringar är från deltagare i kursen, några är våra egna. Nu har man sin egen unika ring. Vill du kommentera så klicka på Add Comment under rubriken Vilda Ringar.

vildaringargaby

WildringAMsmWildpyramidsmGF

För att göra det lite lättare att jobba med den tunga och klumpiga ringmandrellen i stål brukar man fästa den i ett hål i sin arbetsbänk. Men sitter man vid ett skrivbord och jobbar är det inte alltid så lätt eller önskvärt att borra ett stort hål i bordskanten. Här är ett litet tips om hur du kan göra. Såga till en träbit ca 10 x 8 x 5 cm och borra ett hål lite till vänster om mitten på 10 cm sidan. Hålets diameter ca 12 – 15 mm. Djupet på hålet blir så mycket som ringmandrellen kan stickas in där den är t.ex 15 mm i diameter. Klossen fästs med en tving, gärna på undersidan av bordsskivan för att vara mindre i vägen. Vill du ha den att sitta lite till höger om dig så har du hålet till vänster för att tvingen skall komma åt sidan och vill du ha den på vänster sida är det bara att vända på klossen så att hålet blir till höger och fästa tvingen i vänstra delen av klossen.

Fästeförmandrell1
Fästeförmandrell2 Fästeförmandrell3


Här var målet att gå lite längre än de stiliga och enkla ringarna, att göra något man kände för just då. Även om vi demonstrerar tekniker och exempel blir ofta resultatet än mer vilt. Att linda en elefant runt fingret är inte illa.

 Ring-elefant1smRing-elefant2sm

Vi hade kurs i den här kombinationen. Det var spännande och det gick väldigt bra. Då gjorde vi en ring. Ett resultat finns på vår Facebooksida. Nu kommer nästa kurs där vi gör ett hängsmycke. Den är lördagen den 7 november. Det är en endagarskurs så det blir en full dag med silverarbete. Med den här tekniken kan du utveckla dina smycken med ett helt nytt sätt att jobba. Det krävs ingen ugn för att göra det här. På Facebooksidan ser du hur arbetsplatsen ser ut. Här är ett par exempel på smycken.
Du kommer väl ? Anmäl dig nu. 7:e november är det. Klicka på Kursschema.

Oval med fågelGFsmFlowersArgrectRF

Vi har testat under ett par år att kombinera silverlera och silverplåt och tråd på ett bra sätt. Vi ville gärna ha kvar den vita färgen som finsilver har och vi ville få så lite mörk oxidation på smyckena som möjligt. Det blir mycket oxid vid bränning av Sterlingsilver. Vi har inte funderat så mycket på design, mer på teknik. Nu startar vi upp med kurser i höst. Den första heter Argentium och Silverlera. Du lär dig grunder och skapar en ring.
Här är några smycken till, men som inte ingår i den första kursen. Tycker du det här är intressant så kommer det mer.

Oval-m-blommorsmArg-cirkel-kvist-GFmin

Vi hade för en tid sedan en kurs i hur man gör ett stelt armband i brons. Vi använde bronsen som heter Fast Fire Bronze. Vi hade med oss tekniken och också tanken att vi skulle skulptera mönstret. Det är belönande att skulptera i den torra bronsen. Med vassa skulpturverktyg är det en fröjd. Sedan kom deltagarna in i bilden och lyfte skapandet enligt sin stil. Riktigt fint !
Armb-Brons5

KimonodetaljRFFör att hjälpa dig att komma igång med att patinera på silver har vi gjort en liten bildbeskrivning. Klicka här för att se den.
När du får upp bilden skrolla neråt för att läsa.

Nu hoppas vi att det skall vara lättare för dig att få färger eller antikgrått på silver.

 

EarflowergoldGFsm

Vi har fått många frågor om hur man gör örstick av silverlera kombinerat med sticks av 925-silver. Så nu har vi satt ihop en kurs på hur det kan göras tillsammans med lite andra tekniker som vi bakat in. Medan vi höll på så blev det örhängen av annan design också. Ett par är genombrutna hjärtan eller med sjöhästar eller flamingos. Några av örsticken ser du här. Vill du se mer av detta så finns nu kursen i Kursbeskrivningar och i Kursschemat. Första kursen är den 19 maj. Det är bara en sammankomst, så det är enkelt att vara med.
HeartsforearGF

ÖrstickgrodorGFsmÖrsticksmultronGFsm

 

EarflamingoGFsm EarseahorseGFsm

 

En vän till mig fyller år.
Hon åker gärna till Japan på sin  semester.
Jag tyckte att det skulle passa bra med ett par örhängen i finsilver med inspiration från Japan.
Så här blev födelsedagspresenten.

ÖrhängenjapGF

Detta är Eva från Luleå, hon köpte en ugn och började göra ljuslyktor. Eva tyckte att hon ville kunna mer om vad man kan göra med fusingglas. Hon kom på en kurs för några veckor sedan och fick bl.a. lära sig hur man kan måla emellan och på glas. Det dröjde bara en kort tid så fick vi det här hängsmycket. Jag är helt fascinerad över hur hon använt sina nya kunskaper.

AnsikteEL150326

HotellSvavasmDet är så många som kommer till våra kurser från annan ort. Vi är så glada för förtroendet. Då blir det ofta en fråga om vart är bra att bo.
Vi har nu gjort en överenskommelse med ett bra hotell, som också ligger när oss, ca fem minuters promenad. Det gäller enkelrum och över veckoslut. Priset är 520.- ! Här är en bild på ett av ders enkelrum. Med 105 cm bred säng, Internet, TV, dusch, vattenbryggare, luftkonditionering. Rum måste bokas i förväg för att få priset. Kontakta oss för en uppgift för att få det avtalade priset.

Om man vill åstadkomma en jämn sidenmatt yta på silvret, hur gör man ? Det finns åtminstone två sätt. Ringen här kan antingen trumlas och få en blank yta över hela ringen. De ytor man sedan vill ha sidenmatta polerar man med en glasfiberborste EUBRS294. Polerar man i jämna stråk i samma riktning så får man en jämn fin matt yta. En annan väg är att efter bränningen polera ytan med radialborste EUBRS58050 på 220 grit. Sätt fyra stycken på en mandrel EUBRS274. Polera i samma riktning över hela ytan. Blankpolera sedan topparna på reliefen med en agatpolerare  

KupolringGFEUBRS294smG332582-1four

Duvorna är inte av Jade sten. De är av Formglas. Med Formglaset kan vi ge färg och tredimensionella detaljer till silvret.
Kul och inte så svårt. Medaljongen är av antingen Rose Gold utseende eller rostfritt med ett fönster som kan öppnas.
Medlajongerna hittar du här. Formglaset hittar du här. Dekorationerna inuti medaljongerna är av Formglas.

Medaljonger-Formglas FåglarFormGF

Eva ville ha en ny ugn för att kunna fusa hemma själv. Hon var snabbt igång och vi fick bilder på fina ljuslyktor. Hon valde en rostfri skål vi har just för att slumpa lyktor över.  Vill du ser mer av Eva’s glas finns hon här.

EL-ljuslyktor20150216

 

EL-lyktor141222fb

En kund som skapar skulpturer önskade bronsera och delvis få guldiga detaljer på sina skulpturer. Vi har Swellegant som gör just detta. Lite senare fick jag bilder på resultatet. Helt fantastiska skulpturer. Man blir ödmjuk av skickligheten.

The-Battle-of-the-Dragon-and-the-Phoenix-1-Parhamsm

 

The-Golden-Arrow-1-Parhamsm

 

The-Golden-Arrow-Parhamsm

 

Another-Desire-Parhamsm

Vi hade en steg två i helgen. Jätte trevligt och kreativt, tack alla!
Innan kursen skapade jag ett halsband för att visa hur det blir när man patinerar silvret så mönstret framträder. Jag kombinerade lentilen med bergkristaller och turmaliner.

bloggpatinera

Nu finns det ett nytt datum för Steg 1 Silverlera.
Du som inte fick en plats nu i helgen har möjlighet att boka den 7-8 Mars.
Kika vidare i kursschemat här.

Hoppas vi ses då !stegettsmycke

Kurs med FastFire brons den 22 Februari.
Enkelt, lätt och roligt.
Vi knådar kavlar och skulpterar…….
Vågar du avstå? Här hittar du kursen i schemat.

bronsarmbandkarva

Helt ny kurs…..

Vi gör ett stelt armband med tre zirkoner.
Du får lära dig att göra infattningen och armband allt för hand och i PMC silverlera.
Vem kan motstå ett så fint smycke?

armbandfrost

 

Det närmar sig… många helgdagar och kalas…

Koppar tråd, fasetterade pärlor med kedja.
Ett festsmycke  som du gör lätt på en timme. Så du glittrar!

halsbandstrad

 

 

Vi hade kurs i Avancerad ring.

Det här fina orden kom  dagen efter.
Så roligt att höra att våra kursdeltagare är nöjda.

”Mitt från hjärtat varma tack för en fantastisk helg i Uppsala.
Det är alltid lika roligt att komma till era kurser.
Ni är så fantastiskt proffsiga och supertrevliga.
Jag ser fram emot någon spännande kurs till våren!
Följer kontinuerligt kursutbudet på nätet.”
Jättekramar!

ringavanserad

KnappsilverGFblKöpte en ny tröja häromdagen. Gillar verkligen tröjan, men knappen var en katastrof.
Så vad gjorde jag…. ny knapp i silver (PMC silverlera)  så klart.
Lätt och fort gick det. Gör en knappöverdel, sätt i en fästögla (hittar du här) med pasta ,torka, putsa, bränn och polera din knapp. Jag patinerade den lite också för att bättre stämma med tröjan.
Så här blev det. Prova du med!

NyknapporgGFbl

NyknappGFbl

Så lätt att göra med ”Diva” skivan. Gör ett armband på 30 min, ett halsband  på en timme. Jag har använt läder och bronskedja eller ibland sidenband. Varför inte blanda färger och matcha till dina kläder. Avsluta med ett magnet lås som du putsat silverblankt*)  eller patinerat i färg till ditt armband eller halsband.

KumiBronzHGF
KumiBronze1GF

Klicka här för att komma till Divaskivan i butiken. Bronskedjan hittar du här. Finns i två olika tjocklekar. Ett av låsen till lädret finns här och övriga hittar du på samma sida.
T.ex det 1,5 mm runda lädret finns här.

”Diva” ett perfekt resesällskap på flyget , tåget eller bussen.
Mycket nöje!

Jag putsar försiktigt på det antiksilverliknande låset med den vita polermattan för att få den ren och jämnblank. Ytan blir snygg och den fungerar bra att patinera.
Putsa mycket lätt så att du inte nöter igenom den tunna silverbeläggningen. Då går det inte att patinera. Eller patinera utan att putsa. Gör bra rent från fingerfett.

Divaskiva

Höstpromenaden som blev ett smycke. Hittade en vacker kvist som jag  penslade PMC silverpasta på. Det blev ett fint minne av vår promenad.

Ett av mina favorit halsband just nu.

hangsmyckekvist

 

 

Det är så roligt att jobba med nya PMC Flex, jag kan inte låta bli.
Nu när fåglarna drar söder… så  blev det en ring med flytt fåglar.

Har du prövat Flexen?

flexring

Vattenetsning på silvvattenettsningfagelerlera är en uppskattad teknik som du lätt kan göra hemma. Sätt sen färg på ditt smycke om du vill, patinera, emaljera…….

Den kursen håller vi den 28 oktober kl 18-22

Blir du sugen att vara med? Boka här!

resinhuvudbildJo, många har frågat när vi har en kurs i Resin, den vi kallar ”Kärt Minne”. Kursen är jätte rolig och lätt. Två smycken blir det på några timmar. Ta med något gammalt eller nytt, kärt eller minnesvärt. Har du inget så har jag massa roligt att välja på.

En personlig och perfekt födelsedags present eller…. snart är det ju jul. Kommer du?
Läs mer här.

resinspetsresinlakris

DSC01246fbOh, vilket roligt gäng glada damer i helgen.
Vi gjorde två ringar i PMC 960 med två helt nya sätt att sammanfoga en ring .

Många glada skratt, vilken fin stämning.
Tack för en givande helg, med ett leende på våra läppar…….

Gaby&Rolf

DSC01240fb

DSC01244fb

 DSC01250fb

Ring PMC FlexblNu är PMC Flex här. Det är en variant som har getts en egenskap att hålla sig flexibel längre. Det gör det möjligt att arbeta på flera projekt samtidigt eller återkomma lite senare. Den kan böjas och vridas när den är färsk utan att sprickor uppstår så lätt. Men den tappar fortfarande fukt och små torrsprickor uppstår även på Flex. Men man kan bearbeta mer innan de uppstår. Det är finsilver med samma fina kvaliteter som övriga PMC-silver, men har fått en längre tid när den går att bearbeta. Den kan kombineras med de övriga PMC produkterna om du önskar. Den kan alltså också kombineras med PMC Sterling.
Mitsubishi krävde att vi inte avslöjade något eller sålde före den 20 september, men jag ser att det finns länder som inte respekterat överenskommelsen.  Vi ville respektera den. Produkten finns att köpa hos oss inom kort. Se på vår hemsida.
Eftersom silvret inte torkar helt torrt av sig självt i rumstemperatur behöver man torka det i förhöjd värme. (torkapparat, hårtork, varmluftsugn) innan den bränns som vanligt med handbrännare, microugnsbrännare eller brännugn. Vi torkar ofta i torkappart och efter ca 45 minuter till 1 timme är den torr. Den bränns i de vanliga temperaturerna för PMC finsilver. Blandar du PMC Flex och PMC Sterling för att göra 960 Flexi så bränns det som PMC Sterling i 815° C. Men som alltid kommer det att kräva lite tillvänjning innan man lärt sig alla egenskaperna och hur man gör. Fantasin kan sätta igång och fundera ut hur man utnyttjar den nya möjligheten.

G100779

torrleraa

Visst kan det bli fel ibland..
Har du sett att på PMC Akademins hemsida under fliken Projekt kan du få svar på frågor.
Om du ångrar något du gjort, men ännu inte bränt, låt det torka och återskapa sedan silverpulvret till silverlera.
Du kan göra silverlera, alltså inte pasta.
Den blir som ny. Titta här. Viktigt, den måste få vila över natten efter att du är klar.

 

Visste du att Sepp-vaxet vi använder inte bara är användbart till silverlera?
Det är även bra till torra hund tassar, speciellt på vintern och dessutom en jätte fin handkräm. I vinter blir nariga fingrar mjuka och hela.
Sepp-vaxet består endast av bivax och olivolja.
Du kan använda Sepp-vax när du arbetar med silverleran, det är en perfekt blandning som gör att du slipper halka runt och bli kladdig när du skapar ditt smycke. Det fungerar lika bra till brons- och kopparlera. Vet du inte vad Sepp-vaxet är för något finns det här.

Hundtassarbl

Blackleavesbl
Nu i helgen hade vi ett mysigt gäng damer som ville lära sig att fusa glassmycken.
Mycket nyttig teori blev det och många frågor om både glas och silverlera.
Det var knappt att någon ville ta sig tid att äta lunch.
Lördagen började med att alla fick lära sig att skära glaset och grunder för att kunna sätta samman glas.
Sen kom belöningen att skära och komponera sina glassmycken.
På söndag morgon var förväntningarna höga och alla var jättenöjda över resultatet.
Det blev både hängsmycken och ring. Jätteroligt ! Här är en del av resultatet !
Dichrolayersbl
Gröngul-Vallmobl